SITE

Het woonproject bevindt zich op de rand van de kuip van de historische stad, gelegen op de hoek met de Ham en Blekersdijk en begrensd door de Leie.

De buurt heeft een uitzonderlijk karakter dat sinds enkele jaren herontdekt is door Gentenaars, het stadsbestuur en investeerders.

Er is een afwisseling tussen statige historische herenhuizen in een groene buurt, enkele toprestaurants en designwinkels, en nieuwbouwprojecten welke de minder kwalitatieve panden vervangen hebben.

Tegenover de site bevindt zich het Baudelopark; een groene oase in het stadcentrum welke binnenkort heraangelegd wordt; de wagens worden geweerd en er komt een verlaagde leieboord met mogelijks een wandelpad over de sluispoorten naar het project.

Aan het westen ligt de zeer geslaagde heraangelegde jachthaven “Portus Ganda” welke ondertussen een echte stijlvolle stedelijke trekpleister geworden is.

Desondanks de zeer centrale ligging is dit een rustige en mooie omgeving. Het nieuwe mobiliteitsplan van Gent zal ervoor zorgen dat de wijk autoluwer wordt en in een vlotte verbinding voorzien naar de ring.

CONCEPT

De site van dit nieuwe woonproject is gelegen bij 2 andere reeds gerealiseerde woonprojecten in de buurt van dezelfde bouwheer en architect. (residentie Leiezicht, Ham 25 en residentie Harbor View, Ham 3,5,7)

Er is gekozen om gefaseerd te werken en de verschillende projecten op maat van de buurt een eigen karakter te geven met specifieke materialen, bouwhoogtes, types terrassen, etc. om zo tot een gedifferentieerd geheel te komen.

Voor dit project wordt niet gewerkt met één groots appartementsblok maar is er gekeken naar de kwaliteiten van de site om een oplossing te zoeken die werkt binnen de buurt en overal kwalitatieve appartementen oplevert die de ligging ten volle benutten.

Bijgevolg is ieder appartement uniek en op maat gemaakt met extra aandacht voor zon-oriëntatie en een rustige ligging van de terrassen.

ARCHITECT

CAAN architecten is een Gents architectenbureau dat werd opgericht in 2000 door Koen Heijse (°1972 studies architectuur St-Lucas Gent) en sinds 2010 leidt hij het samen met Roel Cocquyt (°1980, studies burg. ingenieur-architect).

architect-medewerkers : Christophe Gardin, Anniek Vandekerckhove, Floriaan Nijs, Wannes Philips, Joke De Sutter, Nils Duerinck, Tim Deltour, Samuel Cuvelier, Willem Bossier, Sean Van Ryzeghem / architect-stagairs : Max De Decker, Andries Vansteelandt, Bram Teerlinck / administratie+interieur: Anaëlle Del’haye

Hoewel CAAN architecten zich initieel vooral specialiseerde in woningbouw met een vrij conceptmatige, toch detaillistische uitvoering, ging de schaal van de projecten hoe langer hoe meer variëren. Naast eengezinswoningen kwamen er dan ook grotere woongebouwen en in de laatste jaren ook kantoorgebouwen bij.

Samen met de huidige bouwheer van het project Bords de Lys heeft CAAN architecten al verschillende gebouwen gerealiseerd van klein tot groot. In de Tentoonstellingslaan, Brusselsepoortstaat en Lange Violettestraat. Het project Leiezicht te Ham 25 incl. renovatie van een herenwoning en het project Harbor View, Ham 1,3,5,7 met nu project Bords de Lys, het tot nu grootste stedelijke inbreidingsproject.